marți, 14 aprilie 2020

Gândire pozitivă

de Mayo Clinic Staff


   Gândirea pozitivă ajută în managementul stresului și vă poate îmbunătăți sănătatea.

   Este paharul dvs pe jumătate plin sau pe jumătate gol? Cum răspundeți la această întrebare antică legată de felul cum gândirea pozitivă vă poate influența viziunea asupra vieții, atitudinea dvs asupra dvs înșivă, și  indiferent dacă sunteți optimist sau pesimist – cum acest lucru vă poate afecta în mod direct sănătatea.

   Gândirea pozitivă este asociată de obicei optimismului și este un punct cheie în managementul stresului.

    Gândirea pozitivă nu înseamnă să-ți ții capul în nisip și să ignori părțile cele mai puțin plăcute ale vieții. Gândirea pozitivă înseamnă doar să abordezi neplăcerile într-un mod mai pozitiv și productiv. Să te gândești că se poate întâmpla cel mai bun lucru, nu cel mai rău.

    Gândirea pozitivă deseori începe cu self-talk-ul.

   Vorbirea cu sinele este fluxul nesfârșit de gânduri nerostite care vă trec prin cap. Aceste gânduri automate pot fi pozitive sau negative. Unele dintre cuvinte provin din logică și rațiune. Alte discuții cu sinele pot apărea din concepțiile greșite pe care le creați din cauza lipsei de informații.

   Dacă gândurile care vă trec prin cap sunt în mare parte negative, perspectiva asupra vieții este cel mai probabil pesimistă. Dacă gândurile dvs sunt în mare parte pozitive, probabil sunteți un optimist - cineva care practică gândirea pozitivă.

Beneficiile de sănătate ale gândirii pozitive

   Cercetătorii continuă să exploreze efectele gândirii pozitive și ale optimismului asupra sănătății. Beneficiile de sănătate pe care gândirea pozitivă le pot oferi includ:

     Creșterea duratei de viață

     Ratele scăzute ale depresiei

     Niveluri mai mici de suferință

     Rezistență sporită la frig

     O mai bună bunăstare psihologică și fizică

     O mai bună sănătate cardiovasculară și un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare

     O mai bună abilitate de a face față în timpul greutăților și momentelor de stres.

   Nu este clar de ce oamenii care se angajează în gândire pozitivă experimentează aceste beneficii pentru sănătate. O teorie este că având o perspectivă pozitivă, acest aspect vă permite să faceți față mai bine situațiilor stresante, ceea ce reduce efectele dăunătoare ale stresului asupra sănătății corpului.

Se crede, de asemenea, că oamenii pozitivi și optimiști tind să trăiască un stil de viață mai sănătos - au o activitate fizică mai mare, o dietă mai sănătoasă și nu fumează și nu beau alcool în exces.

Identificarea gândirii negative

Nu sunteți sigur dacă self-talk-ul dvs este pozitiv sau negativ? Unele forme comune de comunicare cu sine negativă includ:

     Filtrarea. Exagerați aspectele negative ale unei situații și le filtrați pe cele pozitive. De exemplu, ați avut o zi minunată la lucru. V-ați terminat sarcinile înainte și ați fost complimentat pentru că ați făcut o treabă rapidă și amănunțită. În acea seară, vă concentrați doar pe planul dvs de a face și mai multe sarcini și uitați de complimentele pe care le-ați primit.

Personificare. Când apare ceva rău, vă învinovățiți automat. De exemplu, ați auzit că petrecerea de seară cu prietenii este anulată și presupuneți că schimbarea planurilor este pentru că nimeni nu a vrut să se afle în jurul dvs.

     Catastrofa. Veți anticipa automat cel mai rău. Camera de cafea cu unitate de comandă face comanda greșită și vă gândiți automat că restul zilei dvs. va fi un dezastru.

     Polarizator. Vedeți lucrurile numai ca fiind bune sau rele. Nu există teren intermediar. Simțiți că trebuie să fiți perfect, pentru că altfel vă percepeți ca fiind un eșec total.

Concentrați-vă pe gândirea pozitivă

   Puteți învăța să transformați gândirea negativă în gândire pozitivă. Procesul este simplu, dar este nevoie de timp și de practică - creați un obicei nou, la urma urmei. Iată câteva modalități de a gândi și de a ne comporta într-un mod mai pozitiv și optimist:

    Identificați zonele care necesită schimbări. Dacă doriți să deveniți mai optimist și să vă angajați într-o gândire mai pozitivă, identificați mai întâi zonele din viață pe care le gândiți de obicei în mod negativ, indiferent dacă este vorba de muncă, de zborul zilnic sau de o relație. Puteți începe concentrându-vă pe o singură zonă pentru a o aborda într-un mod mai pozitiv.

    Verificați-vă. Periodic în timpul zilei, opriți-vă și evaluați ce gândiți. Dacă descoperiți că gândurile dvs sunt în principal negative, încercați să găsiți o modalitate de a pune un spin pozitiv asupra lor.

    Fiți deschiși la umor. Oferiți-vă permisiunea să zâmbiți sau să râdeți, mai ales în vremuri grele. Căutați umor în întâmplările de zi cu zi. Când puteți râde în fața vieții, vă simțiți mai puțin stresați.

    Urmați  un stil de viață sănătos. Propuneți-vă să faceți exerciții fizice timp de aproximativ 30 de minute în cele mai multe zile ale săptămânii. Puteți, de asemenea, să o descompuneți în bucăți de timp de 10 minute în timpul zilei. Exercițiile vă pot influența starea de spirit și pot reduce stresul. Urmați o dietă sănătoasă pentru a vă alimenta mintea și corpul. Și învățați tehnici pentru a vă gestiona stresul.

    Înconjurați-vă cu oameni pozitivi. Asigurați-vă că cei din viața voastră sunt persoane pozitive, susținătoare, pe care vă puteți baza pentru a vă oferi sfaturi utile și feedback. Persoanele negative pot crește nivelul de stres și vă pot face să vă îndoiți de capacitatea dvs de a gestiona stresul în moduri sănătoase.

    Practicați conversația pozitivă. Începeți prin a urma o regulă simplă: nu vă spuneți nimic din ce nu ați putea să-i spuneți altcuiva. Fiți blând și încurajator cu dvs înșivă. Dacă un gând negativ intră în mintea voastră, evaluați-l rațional și răspundeți cu afirmații despre ceea ce este bun pentru dvs în privința lui. Gândiți-vă la lucrurile pentru care sunteți recunoscători în viața voastră.

   Iată câteva exemple de gândire negativă și cum puteți să le transformați în gândire pozitivă:


N-am mai făcut-o niciodată. - Este o oportunitate de a învăța ceva nou.

E prea complicat.  – O voi aborda dintr-un unghi diferit.

Nu am resurse. - Necesitatea este mama invenției.

Sunt prea leneș să fac asta. - Nu am reușit să o încadrez în programul meu, dar pot reexamina câteva priorități.

Nu există nici un fel de lucru. - Pot încerca să o fac să funcționeze.

Este o schimbare radicală. - Hai să-i dăm o șansă.

Nimeni nu se deranjează să comunice cu mine. - Voi vedea dacă pot deschide canalele de comunicare.

Nu voi fi niciodată mai bun la asta. - O să mai încerc.


   Practicați gândirea pozitivă în fiecare zi.


  Dacă aveți tendința de a avea o viziune negativă, nu vă așteptați să deveniți optimist peste noapte. Dar, cu practica, în cele din urmă copia dinăuntrul minții dvs va conține mai puțină autocritică și mai multă acceptare de sine. De asemenea, puteți deveni mai puțin critic față de lumea din jurul vostru.


   Când starea dvs. de spirit este, în general, optimistă, sunteți mai în măsură să faceți față stresului de zi cu zi într-un mod mai constructiv. Această abilitate poate contribui la beneficiile considerabile pe care le are asupra sănătății gândirea pozitiva.

Traducere Ecaterina Stefan



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu